Заключителен етап на общинските културни празници „Тимошка пролет 2016“

   Традиционният общински културен празник „Тимошка пролет 2016”, който се проведе в гр.Брегово на 14 май и тази година бе доказателство, че в населените места на община Брегово културните традиции са живи. След грандиозното провеждане на IX-ти Международен фестивал на духовата музика, финалният етап на Тимошките културни празници бе празник, който  по  най-красив начин показва, че духовността в общината е запазена, че хората тук, въпреки безработицата и трудното ежедневие, продължават да са добри танцьори, певци и инструменталисти. Самодейните колективи при читалищата в общината предизвикаха интереса на многобройната публика, изпълнила целия площад пред НЧ ”Развитие“. Празникът започна с дефилиране на 16 самодейни състава по булеварда в града. На празника присъстваше Народния представител - Михаил Миков. Водещите - Анастасия Захариева и Венцислав Величков, със своите слова приковаха вниманието на зрителите. Кметът на общината - инж.Милчо Лалов откри с думите: „За 17  поредна година, през  най-красивия  месец на годината, в Брегово се събират певци и танцьори от всички населени места на общината. С тяхното участие заключителният етап на общинските културни празници се утвърди като сцена на танцовото и певческо изкуство  и даде възможност за по-широко участие! Уникално е това събитие, защото живее вече 17 години. Уникално е, защото тук, в Брегово, а не някъде другаде, е събрана   енергията, любовта и постоянството, да създаваме и  поддържаме такива събития.

   Михаил Миков поздрави с думите:За пореден път сме заедно на това прекрасно пролетно цвете, което вие давате не само на Видинска област, но и на цяла България. Цвете откъснато през вековете от традицията на българския фолклор. Цвете предадено на децата през годините, за да може да цъфти  община Брегово, Видинския край, да цъфти България. Благодаря ви, че участвате активно всеки път с чувствата и емоциите на фолклора, който е оцелял през вековете и е запазил България. Благодаря ви, че участвате активно всеки път. Благодаря на Милчо Лалов. Благодаря на общинската администрация и хората от община Брегово, че всеки път свиват този прекрасен пролетен венец Тимошка пролет, за да се носи славата на българския фолклор. Благодаря ви!

   В продължение на 4 часа зрителите станаха свидетели на невероятната игра на танцовите състави при деветте читалища в общината, а певческите групи и индивидуалните изпълнители събраха овациите на всички присъстващи.

   Гостуващите състави от селата Капитановци, Арчар, Покрайна и Майор Узуново приковаха вниманието на зрителите, не само със своята визия, но и с превъзходното изпълнение.

   Двамата близнаци от с.Балей – Димитър и Петър Юриеви Петрови, които пропътуваха десетки километри, за да участват в “Тимошка пролет” повдигнаха градуса на  настроение на жителите на общината със своите изпълнения на гъдулка и предизвикаха хората да се хванат на хоро. И тази година, „Тимошка пролет” се превърна в триумф на постигнатото от самодейните колективи, които със своя труд и любов към песенното и танцово изкуство показаха по безспорен начин, че самобитната култура на Тимошкия край е съхранена, жива и неповторима и в същото време станахме свидетели на факта, че в самодейните колективи се включват много млади хора, които с много вълнение и с прекрасни местни носии, играеха редом с големите на сцената. Неповторими часове изпълнени с много музика, песни и танци, които заредиха с настроение и оправдано самочувствие жителите на община Брегово.

 

 

 За преглед на снимките в пълен размер: натиснете десен бутон на мишката след това "отваряне на изображението в нов раздел"

Девети Международен фестивал на духовата музика

   На 13 май в гр.Брегово започна ІХ-я Фестивал на духовите оркестри в рамките на общинските културни празници „Тимошка пролет 2016”.

   Идеята на кмета на общината – инж. Милчо Лалов - за възраждане на традициите на духовата музика, съхранила духа и темперамента на народа  ни, за девети пореден път събра в този майски ден участници и гости, любители и ентусиасти.

   Гости на фестивала бяха: Александър Курков - втори секретар в Посолството на Руската федерация в България, Драголюб Стингич - община Неготин, Р Сърбия и Филип Попов - народен представител. Гостите посетиха паметните плочи на Съветските летци участвали във Втората световна война в края на гр. Брегово и с. Балей, където положиха венци и цветя, и почетоха паметта на загиналите с минута мълчание.

   От 16,00 часа по булеварда в град Брегово започна дефилирането на духовите оркестри от общината, страната и чужбина пристигнали за участие във фестивала. Вълнуващо и запомнящо се преживяване за жителите  и гостите на града бе изпълнението на мажоретния състав при СОУ „Хр.Ботев” - с.Арчар пред Паметника-костница на Съветската армия. След демонстрацията на мажоретния състав Кметът на общината - инж.Милчо Лалов, въпреки проливния дъжд пред множеството жители на общината произнесе кратко слово, в което заяви: „Историята не позволява да бъде преправена, тя само се съхранява, а времето показва, че нашата посока е вярна и по всеки повод пред снажния съветски войн бреговчаните полагат и ще полагат китка цвете - с уважение, с признателност, с преклонение.

   За нас 9 май е Денят на Победата! Такъв ще остане и в бъдеще!”, а А.Курков поздрави: „Благодаря на ръководството на общината за възможността, която ми даде да бъда във вашия прекрасен град. Благодаря на България,че пази паметта на загиналите войни освободили Европа от фашизма. Пожелавам ви мирно небе. Нека да е дъждовно, нека е слънчево, но главно нека да е мирно. Нека процъфтява вашия град.”

   Под звуците на УДО „Иван Бърдаров” с ръководител Христо Христов, гр.Брегово изпълнявайки Химна на България и Химна на Европа, събралото се множество пред НЧ „Развитие” стана на крака. Водещите Анастасия Захариева и Венцислав Величков поставиха началото на представянето на оркестрите пристигнали за участие. Кметът на общината - инж.М.Лалов в своето слово заяви: „За 9-ти пореден път града ни е домакин на духови състави, които са доказателство, че духовата музика е неделима част от  културно богатство на хората от градовете и селата на България. Днес в Брегово  отдаваме заслуженото на всички творци, диригенти, изпълнители на духовата музика, които със своите усилия, творчество, талант са дали и съм убеден, че ще продължават да отдават творчески сили и любов към музиката  на  нашия народ. Тези хора, заслужават нашия поклон и уважение, защото те чрез своето изкуство правят нещо изключително - чрез своите изпълнения достигат до ума и сърцата на хората…”

   В продължение на много часове духовите оркестри свиреха и показаха най- доброто от своя репертоар пред публиката, а тя при всяко изпълнение на хоро заиграваше с радост. В тази творческа надпревара се включиха:

   УДО „Иван Бърдаров” гр.Брегово

   УДО при НЧ „Яким Деспотов” с.Гложене

   УДО при СОУ „Хр.Ботев” с. Арчар

   ГДО гр.Видин с ръководител Д. Цанкова

   ДО „ДАР - МАР”  гр.Княжевац, Р Сърбия

   ГДО при НЧ „Развитие” гр.Белоградчик

   ГДО при НЧ "Развитие” – Брегово

   В края на вечерта Фидел Петров - Директор на дирекция в общинската администрация връчи от името на кмета на общината грамоти на всички ръководители на духовите оркестри за участие и достойно представяне, а те засвириха „Дунавско хоро”.  Площадът в града се изпълни с играещи граждани. Фестивалът се превърна в празник за град Брегово.

 

 

 

 

Тимошка пролет - 2015 гр.Брегово

   Традиционният общински културен празник “Тимошка пролет 2015”, който  се проведе в гр. Брегово на 15 май и тази година бе доказателство, че в населените места на община Брегово културните традиции са живи. След грандиозното честване на 1 и 9 май с участието на представители на Посолството на Руската Федерация в България и над 500 жители от цялата община ,на 15 май се проведе заключителния етап на общинските културни празници “Тимошка пролет 2015”.Финалът на Тимошките културни празници е празник, който  по  най- красив начин  показва, че духовността в общината е запазена, че хората тук ,въпреки безработицата и трудното ежедневие, те продължават да са добри танцьори, певци и инструменталисти. Самодейните колективи при читалищата в общината предизвикаха интереса на многобройната публика изпълнила целия площад пред НЧ ” Развитие “.Празникът започна с дефилиране на самодейните състави по булеварда в града под звуците на ГДО, гр. Брегово. Водещите –Илияна Димчева и Венцислав Величков – със своите слова приковаха вниманието на зрителите. Кметът на общината-инж. Милчо Лалов откри с думите:

Уважаеми гости на град Брегово,

Скъпи съграждани,

 За  16 поредна година, през най-красивия месец на годината, в Брегово се събират певци и танцьори от всички населени места на общината. С тяхното участие заключителният етап на общинските културни празници се утвърди като сцена на танцовото и певческо изкуство  и даде възможност за по-широко участие! Уникално е това събитие, защото живее вече 16 години. Уникално е, защото тук, в Брегово, а не някъде другаде, е събрана   енергията, любовта и постоянството, да създаваме и  поддържаме такива събития. Този  майски ден ние ще бъдем щастливи и богати хора, защото изпълнилите ще ни сродят с песните на България, с танците на родния край  и с пъстроцветните народни носии. По време на фестивала ние ще усетим трепетите на самодейците,  ще почувстваме вълнението, което те изпитват, очаквайки аплодисменти от нас- публиката. Така ще бъде, защото в народното изкуство е духът на България, духът на родния край. Желая ви незабравима среща между изпълнители и публика.

От името на Общинското ръководство и от свое име, аз  благодаря на самодейците от всяко читалище за всичко, което правят, за да пребъде  културната традиция в бреговска община, а “Тимошка пролет” да бъде още една крачка напред по своя път, за да бъде градът ни - град на сърдечност, приятелство и дружба между хората. Поздравявам от сърце всички състави участващи в тазгодишния заключителен етап на общинските културни празници и ги подкрепям с цялата си отговорност на ръководител на общината. Пожелавам на всеки състав творческа висота и всеотдайност в името и за прославата на родния край. На зрителите пожелавам незабравими часове с песните и танците на нашите самодейци.

Обявявам Общинските културни празници “Тимошка пролет 2015 “ за открити.

В продължение на пет часа зрителите станаха свидетели на невероятната игра на танцовите състави при  читалища в общината, а певческите групи и индивидуалните изпълнители събраха овациите на всички присъстващи.

И тази година певческата група при ДВХУИ с.Куделин с ръководител Иванка Фиркова събра овациите на присъстващите. Така се работи с тези бенефициенти в Дома, че те въпреки здравословното си състояние ,с много старание , готовност и любов пяха за учудване и радост на публиката.

Гостуващият състав “Веселие“ при читалище “Св.Теофана Басараб”,гр.Видин с ръководител Албена Борисова и хореограф –Фиданка Асенова прикова вниманието на зрителите, не само със своята визия, но и  с превъзходното изпълнение на местни хора.

Двамата близнаци от с.Балей – Димитър и Петър Юриеви Петрови, които се обучават в Широка лъка , пропътуваха десетки километри, за да участват в “Тимошка пролет” повдигнаха градуса на  настроение на жителите на общината със своите изпълнения на гъдулка.

 На 16 май ,от 16,00 часа по булеварда в град Брегово започна дефилирането на духовите оркестри от общината и страната пристигнали за участие в V ІІІ- я фестивал на духовите оркестри в рамките на общинските културни празници ”Тимошка пролет2015”

 Идеята на кмета на общината – инж.Милчо Лалов - за възраждане на традициите на духовата музика, съхранила духа и темперамента на народа  ни , за осми пореден път събра в този майски ден  участници и гости, любители и ентусиасти.

 Вълнуващо и запомнящо се преживяване за жителите  и гостите на града бе изпълнението на мажоретния състав към Представителен духов оркестър “Стефан Стефанов” при Народно читалище „Светлина – 1975 “-гара Елин Пелин.

 Оркестърът е създаден през 1951г. от народния учител  Стефан Стефанов, с ръководител днес- Вилимир Кирилов. През своя 64-годишен творчески път е отбелязал много участия в местни,общински и национални тържества, фестивали и конкурси. Многократно е представял  България в чужбина -    Русия, Германия, Полша, Унгария,Чехия и в съседна Сърбия.За своите музикални постижения през 1979 г. на оркестъра е присъдено званието ''Представителен''.

 Носител е на орден ''Св.св.Кирил и Методий''-  първа степен. Лауреат на трети, четвърти и пети фестивал на художествената самодейност. Приемствеността в този духов оркестър е видима  и сигурно трябва много любов към музиката,търпение и безбройни репетиции , за да свържеш  неспокойният дух на най-малките изпълнители, да преминеш през темперамента на младите и да достигнеш до дългогодишните музиканти . Да създадеш музика,която така да звучи ,че да грабне ума и сърцето на всеки слушател.

 След демонстрацията на мажоретния състав под звуците на Представителния оркестър, УДО”Иван Бърдаров” с ръководител Христо Христов ,гр.Брегово изсвири Химна на България и химна на Европа, а водещите Илияна Димчева и Венцислав Величков поставиха началото на представянето на оркестрите пристигнали за участие.Кметът на общината – инж.М.Лалов поздрави и благодари на всички състави пристигнали за участие във фестивала.

 В продължение на много часове духовите оркестри се надсвирваха и показаха най- доброто от своя репертоар пред публиката, а тя, публиката, при всяко изпълнение на хоро заиграваше с радост.

 

В тази благородна ,творческа надпревара се включиха:

 

УДО “Иван Бърдаров” гр.Брегово

 

ГДО при НЧ”Развитие” – Брегово

 

УДО при НЧ “Яким Деспотов” с.Гложене

 

ПДО ”Стефан Стефанов”  - гара Ел. Пелин

 

ГДО при НЧ”Развитие” гр.Белоградчик

 

Духов оркестър с. Балей, общ.Брегово 

 

МДО гр.Белоградчик

 

ДО гр.Видин

 

ДО ”Дунавски ритми” с.Антимово

В края на вечерта всички духови оркестри засвириха “Дунавско хоро”, а площадът в града се изпълни с играещи граждани.Особено впечатление направи преобладаващите млади хора ,дори и деца ,които играеха с радост под звуците на духовите оркестри, фестивалът наистина се превърна в празник за град Брегово.

И тази година,  "Тимошка пролет" се превърна в триумф на постигнатото от самодейните колективи, които със своя труд и любов към песенното и танцово изкуство показаха по безспорен начин, че самобитната култура на Тимошкия край е съхранена, жива и неповторима и в същото време станахме свидетели на факта,че в самодейните колективи се включват много млади хора ,дори и деца-5,6 годишни,които с много вълнение и с прекрасни местни носии, играеха редом с големите на сцената пред стотиците зрители. Неповторими часове изпълнени с много музика,песни и танци,които заредиха с настроение и оправдано самочувствие жителите на община Брегово.

 

 

Всички снимки Тимошка пролет - 2015 гр.Брегово

На територията на община Брегово функционират следните Народни читалища

1. НЧ „Развитие - 1897” – гр.Брегово                              
Председател на Читалищно настоятелство: Николина Ванчева.

2. НЧ „Просвета - 1928” – с.Балей
Председател на Читалищно настоятелство: Тереза Григорова

3. НЧ „Светлина - 1928” – с.Куделин                           
Председател на Читалищно настоятелство: Аленка Топчийска

4. НЧ „Съзнание - 1928” – с.Връв                                  
Председател на Читалищно настоятелство: Любимка Топоранова

5. НЧ „Светлина - 1928” – с.Ракитница                        
Председател на Читалищно настоятелство: Илиян Бърсанов

6. НЧ „Просвета - 1928” – с.Косово                              
Председател на Читалищно настоятелство: Йовко Георгиев

7. НЧ „Светлина - 1928” – с.Делейна                            

8. НЧ „Пробуда - 1928” – с.Тияновци                          
Председател на Читалищно настоятелство: Златка Петрова

9. НЧ „Просвета - 1928” – с.Гъмзово                             
Председател на Читалищно настоятелство: Венизел Никифоров